Kontaktujte nás: info@cdkl5.sk

Medzinárodný deň zriedkavých chorôb - 29.2.2016

29. február je dňom zriedkavých chorôb v roku 2016!

Od roku 2008 si ľudia na celom svete každoročne pripomínajú Deň zriedkavých chorôb. Je dňom šírenia povedomia o zriedkavých chorobách, medzi ktoré patrí aj genetické ochorenie mutácia CDKL5 génu.

Národné aliancie, pacientské organizácie združujúce pacientov so zriedkavými chorobami, odborníci, či samotní pacienti a ich rodinní príslušníci poukazujú na špecifiká zriedkavých chorôb. Myšlienka medzinárodného dňa zriedkavých chorôb vznikla v organizácii EURORDIS, ktorá združuje vyše 614 pacientskych organizácií z 58 krajín sveta a je hlasom pacientov pre európsku komisiu v otázkach zriedkavých chorôb.

Na Slovensku si Medzinárodný deň zriedkavých chorôb pripomenieme už po piatykrát práve vďaka Aliancii zriedkavých chorôb (Aliancia ZCH), ktorej členom je i naše občianske združenie.

Slogan Dňa zriedkavých chorôb 2016 znie:
"JOIN US IN MAKING THE VOICE OF RARE DISEASES HEARD"
"AK VÁM NA NÁS ZÁLEŽÍ, PRIDAJTE SA K NÁM.
CHCEMEABY NÁS BOLO POČUŤ."

Medzinárodný deň zriedkavých chorôb 2016 má niekoľko špecifík:

Na základe vyššie uvedených faktov kľúčovým podujatím pre Medzinárodný deň zriedkavých chorôb na Slovensku bude odborné podujatie, ktoré organizuje Aliancia ZCH. Cieľom podujatia bude podporiť implementáciu nedávno schváleného Národného programu starostlivosti o pacientov so zriedkavými chorobami do existujúceho systému. Aliancia chce zdôrazniť potrebu formovania špecializovaných pracovísk pre pacientov so zriedkavými chorobami, v Európe označovanými ako centrá expertízy.
Žiada tiež vytvorenie aspoň jedného z takýchto centier na Slovensku, ktoré umožní profitovať z Európskej referenčnej siete. Slovensko je v súčasnosti jedinou európskou krajinou, ktorá takéto pracoviská nemá.

Okrem odborného podujatia pripravuje Aliancia ZCH každoročné špeciálne číslo vedeckého časopisu European Pharmaceutical Journal,ktorý prináša slovenské skúsenosti s prístup k zriedkavým chorobám (http://www.degruyter.com/view/j/afpuc.2015.62.issue-s11/issue-files/afpuc.2015.62.issue-s11.xml)

Pre laickú verejnosť prebehne druhý ročník kampane zriedkavé ležanie #zriedkavelezanie
(http://strategie.hnonline.sk/eventy/hodnotenia/2015/03/zriedkave-lezanie)

Zároveň prebieha Mediaplanet kampaň Zriedkavé ochorenia, ktorá je zameraná na edukovanie verejnosti v oblasti vzácnych ochorení a ich diagnostike. Kampaň vyšla ako vklad Nového Času 29.2.2016 a má tiež online verziu na www.zriedkaveochorenia.sk. Viac si prečítajte na http://bit.ly/21meTidSúčasťou tejto kampane sme i my, s článkom o genetickej poruche CDKL5 - Zriedkavé genetické ochorenie - mutácia CDKL5 génu.


       





„Milujem život, pretože mi dal teba. Milujem teba, pretože ty si môj život.“ John Lennon

Kontakt:

CDKL5 Slovakia, o.z.
Guothova 2/E
831 01 Bratislava

tel. č.: +421 908 763 003
email: info@cdkl5.sk