Kontaktujte nás: info@cdkl5.sk

Kurz SPS cvičenie (SM-systém) - 24.3.2018

Dňa 24.3.2018 v sobotu sme už po tretíkrát zorganizovali kurz SPS cvičenie pod vedením skvelej, vždy pozitívne naladenej fyzioterapeutky Markéty Hurníkovej, ktorá k nám zavítala z českých Klimkovic. Kurzu sa zúčastnili nielen laici, ale aj fyzioterapeuti.

Obsah kurzu bol venovaný priblíženiu základov, ako aj opakovaniu a rekapitulácii nadobudnutých znalostí ohľadne cvičenia. Účastníci cvičili pod drobnohľadom a s občasnou dopomocou a korekciou lektorky. Spomínalo sa ako pracovať a motivovať k cvičeniu deti, ale aj dospelých so skoliózou a ako sa z SPS cvičenia dá pripraviť kondičný zdravý tréning a kompenzácia u športovcov. Cvičilo sa vo vyššej pozícii, s nákrokom na podložku, ale aj v ľahu. Zopakovali sa staré cviky a pribudli nové. Účastníci si vymieňali vzájomné skúsenosti.

Čo je to SPS cvičenie, resp. SM-systém?

SPS cvičenie znamená špirálová stabilizácia chrbtice, je to novší názov pre metódu známu aj ako SM-systém, teda Stabilizácia a Mobilizácia chrbtice. Metódu vyvinul MUDr. Smíšek a je jednou z najúčinnejších metód ako predísť, príp. sa úplne zbaviť bolestí chrbta. Táto metóda je založená na aktívnom pohybe s elastickým lanom, kde dochádza k zapájaniu šikmých brušných svalov a naťahovaniu chrbtice smerom nahor. Tým sa obnovuje chrbtový korzet, uvoľňujú sa kĺby a regeneruje sa chrbtica.

Pomocou tejto metódy sa dajú korigovať poruchy medzistavcových platničiek, skoliózy, problémy po operácii chrbtice, zlepšiť funkciu vnútorných orgánov i celkovo spevniť telo. Ide o súbor jednoduchých a účinných cvikov založených na aktivácii svalových špirál. Tie sťahujú obvod tela, vyrovnávajú chrbticu do strednej línie a vytvárajú silu nahor, ktorá chrbticu naťahuje. Tým sa uvoľňujú blokády chrbtice, zvyšujú sa medzistavcové platničky a rovnomerným rozložením pohybu sa predchádza aj zvýšenému opotrebeniu kĺbov. Metóda SM-systém sa vyvíja viac ako 30 rokov. Už 25 rokov sa používa v klinickej praxi u pacientov s bolesťami chrbtice, s akútnym vyklenutím disku (platničky) a skoliózou. Využívajú ju aj vrcholoví športovci na zlepšenie výkonu a predchádzanie preťaženiu a degenerácii chrbtice a veľkých kĺbov. Cvičenie má tiež veľký význam pri prevencii a liečbe porúch veľkých kĺbov (bedrový, kolenný a ramenný, kĺby nohy a nožná klenba). Je vhodné pre všetkých od 5 do 100 rokov.

V prípade prevencie alebo pre regeneráciu chrbtice pri sedavom zamestnaní, nesprávnom držaní tela alebo jednostrannej záťaži pri práci, či športe bez ťažšej degenerácie chrbtice Vám stačí cvičiť 10-15 minút denne.
Cvičenie metódou SM - systém je veľmi vhodné aj pre tehotné ženy a ženy po pôrode. Tým, že spevňuje svaly panvového dna, umožňuje ľahší pôrod a chráni pred možnými problémami s únikom moču po narodení dieťatka.
Cvičenie je dokonca vhodné aj pre deti s ľahkým hendikepom, tak, aby mohli aspoň niečo cvičiť samostatne.

 

„Milujem život, pretože mi dal teba. Milujem teba, pretože ty si môj život.“ John Lennon

Kontakt:

CDKL5 Slovakia, o.z.
Guothova 2/E
831 01 Bratislava

tel. č.: +421 908 763 003
email: info@cdkl5.sk