Kontaktujte nás: info@cdkl5.sk

Podpora rozvoja reči u detí s ťažkým kombinovaným postihnutím - 11.11.2017

V sobotu 11.11.2017 sme v Bratislave zorganizovali celodenný seminár s názvom Podpora rozvoja reči u detí s ťažkým kombinovaným postihnutím vedený lektorkou Mgr. Marcelou Jarolímovou, v ktorého úvode sa účastníci teoreticky oboznámili s fyziológiou sania, prehĺtania a orálnymi reflexami. Pochopili základy správneho rozvoja promotorických funkcií a ich dôležitosť pre ďalšiu podporu rozvoja reči u detí s ťažkým kombinovaným postihnutím.

V ďalšej časti seminára sa účastníci podrobne zaoberali technikou príjmu potravy, oromotorickou stimuláciou, pomôckami ku kŕmeniu a orofaciálnou stimuláciou s cieľom podpory verbálnej reči. 

Zoznámili sa s konkrétnymi spôsobmi alternatívnej a augmentatívnej komunikácie (AAK) u detí s ťažkým kombinovaným postihnutím. Spomenuli si formy alternatívnej komunikácie ako používanie gest a posunkov, hlasových spínačov, osobných komunikačných slovníkov, komunikačných tabuliek, komunikačných kníh a metódu Výmenného obrázkového komunikačného systému. Okrajovo sa zaoberali AAK na tablete, v PC a pomocou použitia špeciálneho počítača ovládaného zrakom – Tobii. Na seminári sa účastníci dozvedeli viac o využití AAK vo vzdelávacom procese. 

Seminára sa zúčastnili prioritne rodičia, ale aj terapeuti, ktorí rodičov obohatili svojimi osobnými skúsenosťami z praxe.

V nedeľu 12.11.2017 sa uskutočnili individuálne terapie pre 6 detí s rôznymi diagnózami taktiež pod vedením pani lektorky.

„Milujem život, pretože mi dal teba. Milujem teba, pretože ty si môj život.“ John Lennon

Kontakt:

CDKL5 Slovakia, o.z.
Guothova 2/E
831 01 Bratislava

tel. č.: +421 908 763 003
email: info@cdkl5.sk