Kontaktujte nás: info@cdkl5.sk

Kurz SPS cvičenie (SM-systém) - 26.-27.11.2016

Počas víkendu 26.-27.11.2016 sme usporiadali v Bratislave kurz SPS cvičenie (SM-systém) pod vedením českej fyzioterapeutky Markéty Hurníkovej, ktorá k nám prišla z kúpelného mestečka Klimkovice pri Ostrave. Jej optimizmus, nadšenie a profesionálny prístup nás inšpirovali, aby sme sa naučili cvičiť čo najsamostatnejšie, snažiť sa korigovať svoje telo tak, aby sme získané vedomosti mohli správne aplikovať pri dennom cvičení doma.

Kurz bol predovšetkým určený pre rodičov imobilných detí, ktorým bolesti chrbta časom sťažujú starostlivosť o svoje dieťa, ale okrem laikov sa kurzu zúčastnili aj fyzioterapeuti a študenti fyzioterapie.

Obsah seminára pozostával z teoretických informácií o tomto druhu cvičenia, pre koho a prečo je účinné. Naučili sme sa cvičiť 12 základných cvikov tak, aby po tomto kurze ich každý dobre ovládal a vedel odcvičiť samostatne. Pomôckou nám môže byť papier, či zakúpená kniha s podrobným popisom a znázornením jednotlivých cvikov. Zacvičili sme si kondične pri hudbe a videli sme aj niekoľko videí z praxe, vrátane cvičení s deťmi s DMO.

SPS cvičenie znamená špirálová stabilizácia chrbtice, je to novší názov pre metódu známu aj ako SM-systém, teda Stabilizácia a Mobilizácia chrbtice. Metódu vyvinul MUDr. Smíšek a je jednou z najúčinnejších metód ako predísť, príp. sa úplne zbaviť bolestí chrbta. Táto metóda je založená na aktívnom pohybe s elastickým lanom, kde dochádza k zapájaniu šikmých brušných svalov a naťahovaniu chrbtice smerom nahor. Tým sa obnovuje chrbtový korzet, uvoľňujú sa kĺby a regeneruje sa chrbtica. Pomocou tejto metódy sa dajú korigovať poruchy medzistavcových platničiek, skoliózy, problémy po operácii chrbtice, zlepšiť funkciu vnútorných orgánov i celkovo spevniť telo. Ide o súbor jednoduchých a účinných cvikov založených na aktivácii svalových špirál. Tie sťahujú obvod tela, vyrovnávajú chrbticu do strednej línie a vytvárajú silu nahor, ktorá chrbticu naťahuje. Tým sa uvoľňujú blokády chrbtice, zvyšujú sa medzistavcové platničky a rovnomerným rozložením pohybu sa predchádza aj zvýšenému opotrebeniu kĺbov. 

„Milujem život, pretože mi dal teba. Milujem teba, pretože ty si môj život.“ John Lennon

Kontakt:

CDKL5 Slovakia, o.z.
Guothova 2/E
831 01 Bratislava

tel. č.: +421 908 763 003
email: info@cdkl5.sk