Kontaktujte nás: info@cdkl5.sk

Nadácia SPP - grantový program Opora 2016

Kľúčom pre skvalitnenie života detí zo zdravotným postihnutím je nájsť čo najúčinnejší model navzájom prepojených a systematicky nadväzujúcich metód a postupov podporujúcich napredovanie dieťaťa a jeho zaradenie sa do spoločnosti. Základom je individuálny prístup akceptujúci silné a slabé stránky jedinca, jeho schopnosti a zručnosti, na základe čoho je zostavený individuálny plán meniaci sa podľa aktuálnych potrieb. V snahe pomôcť a nájsť inovatívne prístupy sme uvítali grantový program Opora 2016 - financovaný Nadáciou SPP, ktorá pomohla dvom deťom s viacnásobným postihnutím pri realizovaní ich individuálnych plánov. Podporila tak rozvoj motorických, senzorických, percepčných a kognitívnych funkcií, ako aj rozvoj komunikácie a sociálnych zručností u týchto detí. Máme veľkú radosť, že u obidvoch klientov sa dosiahol pokrok.

U Emky M., ktorú Nadácia SPP podporila sumou 900 Eur, sa zlepšilo využitie opory rúk, posilnilo sa svalstvo najmä v chrbtovej oblasti a došlo k prehĺbeniu krokového automatizmu. Aj keď sa nedosiahol samostatný stoj a chôdza, čo je u Emky ešte na veľmi dlho, zostáva to hlavnou métou, na ktorej budú odborníci a rodičia neustále pracovať. S týmto zlepšením boli pozorované aj zmeny v kognitívnych schopnostiach. Vidíme väčší záujem o okolie, sledovanie hračiek, vecí a ľudí, ako aj schopnosť vyjadrenia svojich pocitov, čím sa zlepšuje dorozumievanie sa s okolím. Emka sa začala samostatne načahovať za jedlom i hračkami, čo hodnotíme ako najväčší pokrok.

U Filipka S., ktorému Nadácia SPP darovala sumu 800 Eur, nastal viditeľný pokrok v oblasti samoobslužných, sociálnych, ale aj akademických zručností. Zlepšila sa akceptácia vrstovníkov, bola pozorovaná hra vo dvojici a dokonca došlo k zlepšeniu v prijímaní zmien v škole a okolí. Nastúpil spôsob alternatívnej komunikácie prostredníctvom spájania gest a vyžiadania si svojich potrieb od širšieho okolia, nielen od najbližších. 

Veľmi pekne touto cestou ďakujeme Nadácii SPP za finančnú podporu a zanietenie ľudí, ktorí prostredníctvom nej pomáhajú aj ľuďom, ktorí sa ocitli v nepriaznivej životnej situácii vplyvom svojho zdravotného hendikepu a potrebujú individuálny prístup plný pomoci, tolerancie, lásky, ohľaduplnosti a akceptovania.

Vďaka za pomoc a podporu.

             

 

„Milujem život, pretože mi dal teba. Milujem teba, pretože ty si môj život.“ John Lennon

Kontakt:

CDKL5 Slovakia, o.z.
Guothova 2/E
831 01 Bratislava

tel. č.: +421 908 763 003
email: info@cdkl5.sk